Puyo

Puyo

Geotours | Adventure Travel Tour Agency in Baños Ecuador since 1991
Geotours
Baños de Agua Santa
Instagram galerij

Puyo | Geotours | Adventure Travel Tour Agency in Baños Ecuador since 1991

Puyo komt van het Kichwa woord PUYU, wat in het Spaans vertaald troebel en wazig betekent. Men gelooft dat vóór de tijd van kolonisatie de Indianen de rivier die door de stad stroomt de Puyo-rivier noemden, wat bewolkte rivier betekende, omdat op deze plaats de aanwezigheid van mist overvloedig en frequent was. Het zelfstandig naamwoord Puyu werd genomen en de naam werd aan de stad gegeven, tot 1930 heette het Puyu, maar toen definieerden de Mestizo kolonisten het beetje bij beetje als Puyo.

 

Er is voldoende bewijs dat op de plaats waar Puyo nu zit, misschien een beetje verder aan de rand van de Pindo Grande rivier, er een inheemse dorp van Chirapas was. Deze stad heette Pinduyaku vanwege de aanwezigheid van overvloedige Pindo-planten aan de oevers van dezelfde rivier. Dezelfde mensen die erg vriendelijk waren en met hun houding de doorgang van missionarissen, leveranciers en handelaren naar Canelos en daarbuiten makkelijk maakten. Echter wilden de inheemse Chirapas aan de andere kant van de Pastaza dit niet zo hebben, zo vonden het zo erg dat ze besloten om dorp te laten verdwijnen en maakten een eind aan alle overblijfselen van het menselijk leven.

 

De oerwouden van dit uitgestrekte kanton zijn de bakermat van 7 inheemse nationaliteiten: de Kichwas van de Amazone, Andoas, Záparas, Huoranis, Achuar, Shiwiar en Shuar. Deze gemeenschappen hebben het Amazonewoud al honderden jaren bewoond. Hun gebruiken, levenswijzen, hun gastronomie, muziek, wereldvisie en hun gevarieerde talen; ze veranderen in echte antropologische attracties voor zowel onderzoekers als nationale en buitenlandse toeristen.

 

In het Archeologisch Ethologisch Museum van Puyo in het centrum van de stad, rusten de overblijfselen van de nationaliteiten en volkeren van Pastaza, vertegenwoordigd in verzamelingen van schepen, stenen armbanden, houten vlotten, insecten en andere archeologische stukken van de cultuur Pastaza Achuar en Kamihun.

 

Puyo is de tweede stad ter wereld met de meeste waterbronnen, daarom is het een vesting voor het leven. Het is strategisch gelegen in het centrum van de Amazone en is een showcase voor wetenschappelijk en gemeenschapstoerisme. Om deze en nog veel meer redenen is Pastaza een belangrijke toeristische potentie geworden.

 

Gastronomie in Puyo

In het Pastaza-kanton van de stad Puyo, is er een grote variëteit aan verschillende gerechten die typerend zijn voor de Amazone, want koken is de trots van de Ecuadorianen, je hebt de mogelijkheid om te genieten van de aangename gastvrijheid van de mensen en te genieten van de beste typische gerechten.

 

Een van de populaire en traditionele gerechten zijn:

  1. Los maitos van bagre, carachama en tilapia. Dit is een gerecht dat bestaat uit het aanbrengen van een paar gram zout op de tilapia die omwikkelt wordt in bijao bladeren, waardoor het de geur krijgt van een aroma parfum. Het is een unieke en exclusieve smaak, omdat de bladeren natuurlijk zijn. Vervolgens worden ze gekookt op houtskool en kun je zelf het plezier ontdekken van het verwennen van je smaakpapillen, met het eten van onze voorouders.
  2. De pincho's van moyón of chontacuro. Dit zijn wormen die in de verschillende palmen groeien (de worm van de chonta) met een hoog gehalte aan natuurlijk vet en zijn tegenwoordig een van de verschillende Amazone gerechten.

Puyo Tours

Directe lijn met ons..!