Yasuní­

Yasuní­

Geotours | Adventure Travel Tour Agency in Baños Ecuador since 1991
Geotours
Baños de Agua Santa
Instagram galerij

Yasuní­ | Geotours | Adventure Travel Tour Agency in Baños Ecuador since 1991

Yasuní heeft een rijkdom aan natuur, het is een van de meest biodiverse plaatsen ter wereld. Daarnaast is er een grote diversiteit aan verschillende soorten dieren. Het beslaat ongeveer een miljoen hectare ongerept tropisch bos en is gelegen in het Amazonegebied, met name in de provincie Francisco de Orellana. Dit bos heeft het meeste aantal boomsoorten per hectare in de wereld. Slechts een hectare van Yasuní bevat hetzelfde aantal oorspronkelijke boomsoorten als heel Noord-Amerika.

 

Er wordt aangenomen dat dit gebied niet bevroren is tijdens de laatste ijstijd, die twee miljoen jaar geleden begon en duurde tot ongeveer 10.000 jaar geleden. Als gevolg daarvan werd het een eiland van vegetatie, een toevluchtsoord voor flora en fauna.

 

Het park bevat 44% van de vogels van het Amazonegebied, waardoor het een van de rijkste vogelplekken ter wereld is. Ook zijn er veel andere soorten dieren zoals verschillende soorten vleermuizen, amfibieën, reptielen, bijen en nog veel meer.

 

Er zijn drie verschillende inheemse groepen in het Nationale Park Yasuní en zijn omgeving: de Waorani, de Kichwa en de Shuar. De Waorani, die al eeuwenlang in harmonie leeft in de Yasuní, beginnen nu hun huis te verliezen als gevolg van olie-exploitatie, ontbossing en kolonisatie. Sommige inheemse groepen zijn erin geslaagd om de aspecten van hun cultuur te behouden en op de meest traditionele manier te blijven leven, vechtend tegen voortdurende schendingen van hun rechten.

 

Anderen zoals de Tagaeri en de Taromenane, afstammelingen van de oude krijgers, zijn naar de diepten van het bos gevlucht om te ontsnappen aan de "beschaving" en verder te gaan zonder contact met de buitenwereld ...

 

Waorani

De Waorani hebben eeuwenlang in de Yasuní gewoond. Er wordt aangenomen dat er ongeveer 2300 Waorani zijn, die voornamelijk in hun voorouderlijke landen leven, gelegen tussen de rivieren Curaray en Napo.

De Waorani, semi-nomadische jagers en verzamelaars, hebben een groot territorium nodig om hun traditionele manier van leven te ontwikkelen. Hun land strekte zich vroeger uit over meer dan 2.000.000 hectare, maar tegenwoordig hebben ze iets meer dan 612.560 hectare die zelfs niet in hun geheel worden gerespecteerd.

 

Tagaeri en Taromenane

De Tagaeri-bevolking scheidde zich af van de Waorani in 1968, toen ze onder leiding van Taga besloten kolonisatie af te wijzen en diep de bossen in te vluchtten om geïsoleerd te leven. Samen met de Taromenane vormen ze de laatste twee inheemse gemeenschappen die momenteel in een vrijwillig isolement leven in Ecuador.

De oorsprong van het Taromenane is onbekend, maar er wordt aangenomen dat ze op de een of andere manier gerelateerd zijn aan het Waorani volk.

 

Shuar

De exacte oorsprong van de Shuar-cultuur is verloren gegaan in de tijd. De Shuar die vandaag in Yasuní wonen, zijn niet inheems in dit gebied, maar zijn daar aan het eind van 1980 vanuit het zuiden van Ecuador verhuisd. De Shuar zijn bekend, ten goede of ten kwade, omdat ze ‘tzantza’ beoefenen, een oud gebruik dat bestond uit het onthoofden van hun vijanden.

 

Kichwa

De huidige Amazone Kichwa zijn afstammelingen van de oude bewoners van de regio: de Quifkos, Záparas, Omaguas, Achuar en Siona. In de Kichwa-gemeenschap zelf zijn er andere subgroepen.

De Amazone Kichwa zijn ook bekend als Naporunas, wat betekent "Napo rivier mensen" in hun traditionele taal. Volgens de overtuigingen van de Kichwa bevrucht de vader (de Napo rivier) de moeder (de aarde) om overvloed te verzekeren.

 

Belangrijkste bezienswaardigheden in het Nationale Park Yasuní

  1. Laguna en gemeenschap van Añangu
    De lagune is van zwart en kalm water, waardoor het op een spiegel lijkt. Het ligt in de Kichwa gemeenschap van Añangu, ten noorden van het park en aan de oevers van de Napo rivier. Het is mogelijk om met een kano door de lagune te varen, het Kuri Muyo Interpretation Centre te bezoeken en door verschillende paden te lopen die door het tropische bos lopen.
  2. Het bos van het vasteland
    De uitbundige vegetatie die dit bos bedekt, doet vermoeden dat de bodems in de Amazone een grote laag vruchtbare grond hebben. De laag is echter erg dun en de grond is arm aan voedingsstoffen: de rijkdom zit in de vegetatie en in een dunne laag die wordt gevormd door de bladeren, takken, bloemen en vruchten die vallen en de grond bedekken. Hier is een leger van kleine wezens die constant organische materie verwerken: op deze manier hebben de voedingsstoffen geen tijd om zich op te hopen, maar keren ze onmiddellijk terug naar de begroeiing en produceren uitbundigheid en groenheid. Het bos van het vasteland beslaat het grootste deel van het Nationale Park Yasuní en kan worden doorkruist in de gemeenschappen langs de oevers van de Napo rivier, zoals Añangu, Nueva Providencia, Indillana, Llanchana of Mandaripanga.

Yasuní­ Tours

Directe lijn met ons..!